zondag 4 november 2012

Vrijdag vol afwisseling

Vrijdag 2 november, Allerzielen in België.
Sinds gisteravond wisten  we dat het gesprek met Mamadou Mansaré van de vakbond CNTG spijtig genoeg niet kon doorgaan. Hij was te ziek om de afstand van Conakry naar Mamou te maken. We keken zo uit naar zijn verhaal over de huidige sociale toestand in het land. Het zou ook een aangenaam wederzien worden, gezien Mamadou begin dit jaar nog bij ons te gast was in het kader van de internationale week van Wereldsolidariteit. Gelukkig konden we even telefonisch contact met hem opnemen en hem een snel herstel toewensen.
We voorzagen zelf een vervangprogramma: een 'rondetafelgesprek' met de reizigers naar aanleiding van de hoogdag Allerzielen, opgebouwd rond onze ervaringen van de voorbije dagen. Het bracht toffe en aangrijpende getuigenissen naar boven die toch wel even bleven nazinderen ...

 
 

Regionaal hospitaal Mamou
De directie en staff van het regionaal hospitaal in Mamou ging graag in op onze vraag om hen een bezoek te brengen. Bij de ontvangst kregen we toelichting van de directie over de verschillende diensten, de werking en de bezettingsgraad van het ziekenhuis. Het artsencorps verricht er flink werk. Dat het ziekenhuis ook met ernstige problemen (materiaal, uitrusting, spoeddienst, aantal artsen en verplegend personeel ...) te kampen had, werd grif toegegeven.
Er werd toegelicht hoe de patiënten aangesloten bij een mutualiteit werden opgevangen en behandeld. En uiteraard hoe de afrekening met de mutualiteit in de praktijk verliep. Blijkt dat de directie de ziekenfondswerking heel genegen is. Dat er een meerwaarde is voor de patiënt (gratis behandeling voor de meest voorkomende pathologieën, gratis medicatie) spreekt voor zich. De directie zette echter ook de voordelen voor de kliniek zelf in de verf (zekerheid van betaling, andere ondersteuning).
Na dit overleg werd een bezoek gebracht aan de apotheek, de materniteit en de pediatrie van het ziekenhuis.

 
 

Visite école primaire de Loppé
Bij wijze van afwisseling hadden we in ons programma ook aangedrongen op een bezoek aan kinderen in een school. Het was voor DynaM een logische keuze om daarvoor de basisschool van Loppé (een wijk van Mamou) uit te kiezen, gezien ze daarmee reeds contacten hadden in verband met de werking van de mutualiteit.
Dit bezoek werd een bijzondere ervaring voor Karien, zelf leerkracht in een basisschool en centrale gast tijdens dit bezoek. Bij aankomst stonden de kinderen immers in twee rijen opgesteld terwijl zij ritmisch met de handen klapten en 'Karien, Karien, Karien' joelden.
Hieronder enkele beelden uit het geanimeerde bezoek met toespraken, werkjes van de scholieren, toneeltjes, klassebezoekjes en een overleg met de directrice.










Visite de la cooperative de Horé Mamou
Met enige vertraging ging het daarna richting Horé Mamou, een gemeenschap op ongeveer 12 km van Mamou-stad. Wat zich aanvankelijk aankondigde als een eenvoudig bezoekje aan een landbouwcoöperatie, groeide opnieuw uit tot een feestelijke ontvangst, onze Afrikaanse broeders en zusters eigen. Want in Horé Mamou is sinds september 2009 ook een mutualiteit actief. Zij slagen erin bijna 75 % van de bevolking aan te sluiten bij hun mutualiteit. Reden genoeg voor hen om hun werking nog 's extra in de verf te zetten naar aanleiding van ons bezoek en ons te danken voor de steun die wij hen via DynaM verlenen.
De aanwezige menigte was vele keren groter dan wij hadden verwacht. Een paar honderd mensen vonden het de moeite ons te ontvangen; sommigen onder hen hadden er een wandeling van 2 uur voor over om tot het dorpscentrum af te dalen!
Na verschillende toelichtingen bracht onze groep ook een bezoek aan hun activiteiten: het telen van aardappelen, bananen, rijst, fonio, tomaten ...







Avondprogramma
Na het bezoek trokken we naar het bureel van DynaM in Mamou voor een heerlijke maaltijd. En gezien het onze laatste avond samen was, werden er ook geschenken uitgewisseld.
DynaM had mooie traditionele kledij voor onze groep in petto. Iets wat we zeker nog kunnen aantrekken of tonen tijdens komende gelegenheden waarop we in Waas en Dender ons reisverhaal kunnen brengen.
Van onze kant uit hadden we ook een mooi geschenk in petto: onze groep nam trouwens het engagement op om in het voorjaar 2013, tijdens onze getuigenissen over deze inleefreis voor verschillende groepen, de nodige gelden te verzamelen opdat in 2013 in zes mutualiteiten een alfabetisatieproject kan worden opgesteld voor mutualisten.
De rijk gevulde dag werd afgerond met een avondwandeling in Mamou.
Uiteraard werd de reis afgerond met een groepsdrankje in het hotel. Niet te laat echter, want de valiezen moeten nog gepakt worden en om zes in de ochtend staat het ontbijt al klaar ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten